TEMPLUM

Instal·lació –  II Festival Internacional de Landart  ART&GAVARRES 2019

Amb la col·laboració de Lluís Serrat

Font d’en Pericot – Girona

La proposta rau en la mirada al passat, utilitzant el fil conductor de la font com a vincle per treure de l’oblit alguns aspectes que dónen valor i riquesa, en aquest àmbit localitzat a la falda de les Gavarres a les portes de Girona. També ens fixem en el caràcter cíclic de la natura i concretament el caràcter transformador del gran incendi que va tenir lloc a les Gavarres l’any 1983, així com en el curs del riu que arrossega i intervé com a motor de canvi.

Per una banda fem referència als primers indicis de població de la zona on avui hi ha el Monestir de Sant Daniel que daten de l’època romana. La font d’en Pericot fou coneguda com a Font Romana fins el s. XVIII. El concepte de temple (associat a les Gavarres) com a lloc sagrat que cal preservar, és el que articula la instal·lació com a tal.

La paraula temple (templum) prové de l’arrel indoeuropea Tem que significa tallar. En l’antiguitat, el terme designava un edifici sagrat, però originàriament, designava la zona quadrada del cel que l’àugur -sacerdot romà- feia servir per contemplar quines aus i en quin sentit la travessaven, establint així els auguris. Aquesta pràctica també es va fer en boscos que tallaven en forma quadrada.

Per altra banda, recuperem la llegenda de la Font d’en Pericot que parla de molt abans, quan de la font rajava oli del més fi i no aigua i estava vigilada per una serp que feia de guardiana d’aquesta font prodigiosa i portava a la boca una pedra preciosa. Un visitant un dia sentí el desig d’apoderar-se’n i tingué un pla que acabà amb una baralla que provocà la mort a l’animal. Aquest visitant, agraït a la mare de Deu per haver-lo salvat li va ofrena.

Un quadrat al·legòric del temple, fet de troncs de fusta arrossegats pel riu i cremats, delimiten un espai quadrat just davant el pont que travessa el riu Galligants davant el Monestir de Sant Daniel. Al costat, quatre pilars delimiten el mateix quadrat a partir de quatre troncs plantats a terra recordant aquest espai sagrat, just a la zona que condueix cap a la font d’en Pericot, on hi trobem una pedra en al·legoria a la llegenda.